Foto: Bilden är ett montage

Morddömd kvinna jobbade inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En 55-årig kvinna misstänks för flera guldstölder inom sitt jobb i hemtjänsten. Hon har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för mord på en 81-årig man 1999. Hennes bakgrund har varit okänd för arbetsgivaren.

55-åringen är anhållen och misstänkt för flera guldstölder hemma hos äldre människor i Kronoberg. Kvinnan, som arbetar inom hemtjänsten, misstänks ha stulit föremålen hemma hos de äldre när hon har gjort hembesök hos dem för hemtjänstens räkning. Själv nekar hon till brott.

Hon är känd sedan tidigare hos polisen.

Guldstölder i Ljungby kommun

Sköt med salongsgevär

1999 dömdes hon och en annan kvinna till tio års fängelse vardera för att ha skjutit sin 81-årige hyresvärd i Valdemarsvik i Östergötland.

– Ja, det stämmer att det är det mordet. Mer vet jag inte, bekräftar kommissarie Fredrik Svärd vid Kronobergspolisen för TT.

I domen för 15 år sedan framgick inte vem av kvinnorna som sköt med mannens salongsgevär, men mordet ska ha skett i samförstånd där båda hade uppsåt att döda.

En hög chef inom kommunen där kvinnan varit anställd, bekräftar att man inte känt till att hon är dömd för mord på den äldre mannen tidigare.

– Det här tidigare målet är ingenting jag känner till. Jag vet inte exakt vem hon är, säger han.

Räknar med fler stölder

Kommunen har inte begärt registerutdrag vid anställningar inom hemtjänsten.

– Rutinerna vi har haft hittills är att vi tar referenser och intervjuar personerna. En ansvarig chef säkerställer att personerna är lämpliga. Det finns kommuner som tar registerutdrag, men vi har inte gjort det.

Polisen kom kvinnan på spåren när man kontrollerade pantbanker och gulduppköpare. Kvinnan misstänks ha pantsatt eller sålt föremålen, och hon har nu anhållits misstänkt för flera grova stölder. Polisen räknar med att flera stölder begåtts och uppmanar äldre personer att kontakta polisen om de misstänker att de blivit av med guldföremål i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldstölder i Ljungby kommun

Mer i ämnet