Kommissarie Johan Frisk Foto: SVT

Mordutredare i Jönköping bland de bästa i landet

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen för grova brott vid polisen i Jönköping är en av landets bästa när det gäller att klara upp brott med dödligt våld.

Sättet att arbeta på är i det närmaste unikt i Sverige. Det skriver Jönköping Nu och Jnytt. En av framgångsfaktorerna är en väl sammansvetsad grupp, men hur framtiden ser ut för den är oklart.

Vid årsskiftet blir polisen en nationell myndighet, och Jönköping delas in med Östergötland och Sörmland.

– Jag hoppas på 2015, för då är det sagt att det är den här metoden som ska gälla i vår region, säger Johan Frisk, chef för grova brottsgruppen till Jnytt.

Kallas in vid behov

Gruppen, som bara kallas in vid behov, arbetar i en väl sammansvetsad grupp. Från år 2005 har samtliga av deras 20-tal utredningar lett till åtal. I samtliga har det blivit fällande domar i tingsrätten.

Ett av de mer uppmärksammade brotten, mordet och mordförsöket i Nässjö 2013, avhandlas just nu i hovrätten.

Kriminologen Mikael Rying vid Rikspolisstyrelsen säger till Jnytt att polismyndigheten i Jönköpings län är ett av landets främsta när det gäller att lösa brott med dödligt våld.

– Det är en kombination av att man haft samma organisation i snart tio år och att man jobbar till punkt och pricka med hög kontinuitet i metodiken, säger han. Se på mordet i Nässjö där gärningsmannen tog fel offer. Det var långsökt och ändå klarade man upp det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.