HV 71:s Kevin Fiala Foto: Fredrik Weibull

Möt HV71:s nye supertalang

Uppdaterad
Publicerad

Kevin Fiala. Så heter HV71:s nye supertalang. Endast 17 år gammal har han redan skapat rubriker i media genom sitt offensiva spel.

Han är nästan omöjlig för motståndarna att läsa. Sättet han behandlar pucken på gör att han snabbt kan ändra riktning eller lägga passningar mellan benen.

– Han har ett grymt spelsinne och han ligger oftast två steg före motståndarna i tanken, säger HV71:s tränare Anders Olsson.

Kevin Fiala

Kevin själv tar det hela med ro och säger att han inte tänker så mycket där ute på isen utan bara försöker ha roligt.

Lämnade tryggheten i Schweiz

Han är född och uppvuxen i Schweiz men bestämde sig som 16-åring för att lämna kompisarna och tryggheten hemma för att flytta till Sverige och spela som junior i Malmö. Det var ett tufft beslut att fatta men ett måste enligt Kevin, för att han skulle utvecklas som hockeyspelare.

– Det var jättetufft att lämna alla men som tur var följde mamma med mig och kunde laga mat åt mig och finnas där för mig, säger Kevin Fiala.

Kevin kunde nästan ingen svenska när han flyttade till Jönköping för spel i HV71:s juniorlag, något som inte uppskattades av hans tränare Anders Olsson. ”Du får tre månader på dig att lära dig svenska om du ska spela i HV71”, sade han.

– Jag har själv bott utomlands och tvingades då lära mig ett annat språk. Jag tycker att det är självklart att ska man anpassa sig till landet där man bor och jobbar, säger Anders Olsson.

Drömmer om NHL

Kevin Fiala har än så länge bara spelat två A-lagsmatcher för HV71, men första matchen kommer han aldrig att glömma. Från att endast ha spelat inför några hundra, satt nu över 7000 personer på läktaren.

– Jag var jättenervös och det enda jag tänkte var, snälla spela bra i kväll säger Kevin med ett leende.

Han säger att han kommer stanna i HV71 i minst ett år till men målsättningen är solklar. Han ska till NHL och HV-tränaren Anders Olsson tror att det är möjligt.

– Framtiden är ljus för Kevin Fiala, vi ska skola in honom så fort som möjligt, säger Anders Olsson

Men om det går för fort får ni inte behålla honom?

– Det stämmer men det är smällar man får ta. Då har vi i alla fall utbildat en hockeyspelare som går till NHL och det får man ju vara nöjd med som ledare och organisation.

– Jag ska till NHL. Det är mitt mål, säger Kevin.

I morgon spelar HV71 borta mot Leksand och kanske kommer Kevin Fialas första mål i HV-tröjan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kevin Fiala

Mer i ämnet