Möt ungdomarna bakom ”Ibbe”-kampanjen

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av sociala medier och ett stort engagemang har skolkamraterna fått ett enormt genomslag mot utvisningen av Abrahim ”Ibbe” Jabateh.

– Utan internet hade det inte fått samma genomslag.

Så sammanfattar Adrian Munther sitt och gruppens arbete för utvisningshotade Abrahim ”Ibbe” Jabateh.

”Ibbe” utvisas

Skolkamraterna i Hultsfred

Det är ungefär två veckor sedan 18-årige Ibbe fick besked om att han inte får stanna i Sverige, utan att han riskerar att utvisas till Liberia, ett land han bara bott i fram till att han var sex månader gammal.

Och det beskedet hann inte mer än komma förrän skolkamraterna i Hultsfred mobiliserade allt sitt engagemang för Ibbes del.

Internationellt genomslag

De gick runt i klassrummen och informerade. De skapade en Facebookgrupp för Ibbe och konton på Instagram och Twitter. På bara några timmar hade Ibbes situation blivit uppmärksammad inte bara i Sverige utan utanför landets gränser.

– Jag trodde nästan inte att det var möjligt, det är så många som uppmärksammat detta. Jag tycker verkligen att det bevisar att vill man – så kan man, säger Adrian Munther.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet