Småland har de äldsta företagarna i Sverige

Publicerad

Sverige har Europas äldsta småföretagare och i de tre Smålandslänen är företagarna äldst i Sverige. Allra äldst är de i Mullsjö där hälften av företagarna är över 55 år. Dit kom socialdemokraterna i en charmoffensiv bland företagare inför valet.

Det kan bli stora problem när en företagare vill sälja sitt livsverk – om inte barnen tar över.

Det bekymret fanns inte på Ryfors godisfabrik i Mullsjö. Men det kunde ha gjort det.

När Andreas Almquist var i tjugoårsåldern arbetade han ett par år på sina föräldrar godisfabrik. Men en dag sa han:

– Nu lämnar jag det här stället och tänker inte sätta min fot här mer.

For ut i världen

Han for ut i världen, utbildade sig och arbetade. Efter tio år kom han hem igen, som ekonom. Föräldrarna ville dra sig tillbaka.

– Då tog jag över, av egen fri vilja. Och det har jag inte ångrat. Jag är mycket nöjd med att jag fortsatt driva företaget, säger han.

Men nu, mitt i valrörelsen, damp socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg ner, snaskade villigt på godiset och konstaterade att enligt riksdagens utredningstjänst har Mullsjö alarmerande gamla företagare, hälften av dem är över 55.

– Om det inte, som här, finns någon som vill ta över kan det vara svårt att hitta en köpare, säger Mikael Damberg. Och det kan innebära att ett företag – och därmed många arbetstillfällen – försvinner.

Stötta bankerna

Därför vill socialdemokraterna att det ska finnas en förmedlingsbyrå för företagare, för att säljaren ska hitta köparen. De vill också att staten ska gå in och stötta bankerna så att de vågar ge lån till den som vill ta över.

Kan inte det vara kontroversiellt? Att arbetarrörelsen vill att staten ska stötta kapitalet, bankerna, för att de ska våga låna ut sina pengar.

– Vi socialdemokrater har en stor valfråga och det är jobben, säger Mikael Damberg. Och eftersom de flesta jobb finns inom små och medelstora företag är det angeläget att se till att de kan fortleva.

Andreas Almquist säger:

– Det är inte lätt att starta ett företag. Det är komplicerat och tufft för många. Men jag har haft tur. Jättetur!

Moderat kritik

Men Mats Green (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Jönköping och dessutom kandiderar till riksdagen är mycket skeptisk till idén om att staten ska stötta bankerna.

– Det tycker jag verkligen inte, säger han. Man ska vara mycket varsam med skattemedel.

– Jag är skeptisk till att staten ska stötta kommersiella krafter i allmänhet och banker i synnerhet, fortsätter han. Det är också märkligt att förslaget kommer från socialdemokraterna. Och LO vill ju återinföra arvsskatten vilket knappas gynnar generationsväxlingar inom företagen.

– Det här är en missriktad missill. Den kommer att slå helt fel, fastslår Mats Green.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.