Mutanklagad spelare frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige fotbollsspelare som igår anhölls, misstsänkt för att sensommaren 2013 ha försökt muta spelare i IFK Värnamo att spela för förlust i en bortamatch mot Göteborgslaget GAIS har frigivits, men missankarna om grovt givande av muta kvarstår.

Enligt 23-åringens försvarsadvokat Anders Tolke förnekar fotbollspelaren att han ska ha försökt påverka spelare i IFK Värnamo att spela en läggmatch mot GAIS sensommaren 2013.

Spelaren anhölls och förhördes under gårdagen och under torsdagen har åklagare Johan Lindmark vid Riksenheten mot mutor beslutat att inte begära honom häktad utan försätta honom på fri fot.

Läggmatcher

– Vi anhöll honom för att kunna förhöra ett antal personer utan att de skulle ha blivit förvarnade. Nu är e förhören klara och misstankarna mot 23-åringen har inte minskat men vi behöver inte längre hålla honom i fängsligt förvar, säger Johan Lindmark.

Brottsrubriceringen ”Grovt givande av muta” betyder inte att pengar behöver ha betalats ut.

–Brottet är fullbordat redan genom att erbjuda någon pengar eller andra fördelar, säger Johan Lindmark.

Har spelat i flera Smålandslag

23-åringen visade 2011 intresse för spel i IFK Värnamo men eftersom han då enbart hade turistvisum kunde klubben inte ta in honom i laget.

Sen dess har han spelat i flera andra småländska fotbollslag de senaste åren. Reaktionerna över att han nu misstänks för grovt givande av muta är blandade bland tidigare och nuvarande klubbar.

– Han motsvarade inte våra förväntningar som fotbollsspelare så vi förnyade inte kontraktet med honom, men han är en jättetrevlig kille och vi har inte sett några tecken eller misstankar om att han skulle vara inblandad i skumraskaffärer, säger sportchefen i den klubb 23-åringen spelade under 2011, till Jönköpingsnytt.

–Jag är faktiskt inte förvånad. Redan när han spelade för oss snackades det om att han och hans bekanta ägnade sej åt läggmatcher men det var bara obekräftade tykten, säger en funktionär i en annan klubb som 23-åringen har spelat i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läggmatcher

Mer i ämnet