Foto: TT

Mystisk dödsklåda drabbar älgar

Uppdaterad
Publicerad

Älgtjurar med infekterade sår på ryggen har ökat dramatiskt i höst. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har fått in flera fall från Småland.

För tre år sedan duggade rapporterna tätt om älgtjurar med kraftiga och infekterade sår på ryggen. De två senaste åren har det bara kommit in några enstaka rapporter. Men nu i höst har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått in flera skadade älgar från södra Sverige. I Småland har sex älgar skickats på analys.

– 2011 var det ett stort problem. Sedan har det varit lugnt. Men nu i höst har det blivit en stor ökning igen, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär på SVA. 

Kliar sig till döds

Allt tyder på att det rör sig om någon form av ohyra som gör att älgarna kliar sig med hornen, och det så allvarligt att de får dödliga sår. Men varför antalet drabbade älgar har ökat nu är oklart.

– Det kan ha med den varma sommaren att göra. En annan möjlig orsak kan vara att vi har ett lusflugeår som är långt utöver det vanliga, och det kan inte uteslutas att det finns ett samband mellan mängden hjortlusflugor och den här typen av älgsjuka. Det kan också vara parasiter, menar Malmsten.

Inte säkra på orsaken

Varför får älgtjurarna sår på ryggen?

– De får klåda och kliar sig med hornen. Sedan blir det en infektion. Själva orsaken till klådan är vi inte helt säkra på.

Lider älgen?

– Ja, det är ett stort lidande.

SVA har fått in rapporter från Dalarna ända ner till Skåne. Problemet är störst i Götaland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.