Myter om vinterkräksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det säsong för vinterkräksjuka. Finns det något som hjälper, som till exempel att knapra vitpepparkorn?

I Småland härjar vinterkräksjukan just nu mest i Kalmar län, medan det är lite lugnare i Jönköpings och Kronobergs län – än så länge. Jämfört med tidigare år sprider sig viruset på en medelnivå. Värst var det vintern 2002-2003 då många drabbades och då minst 17 personer avled till följd av vinterkräksjukan.

Tvätta händerna

– Självklart vill vi hålla oss friska men tyvärr finns det inga mirakelkurer och ingen medicin som hjälper mot vinterkräksjukan. Det finns de som menar att vitpepparkorn eller vitlök hjälper, men det finns inga belägg för det. Det enda som hjälper är god handhygien efter toalettbesök och innan matlagning, för att inte få in viruset i munnen, säger Katrina Madehall hygiensjuksköterska region Kronoberg.

Städa ordentligt

Viruset sprids inte via luftsmitta, utan det är droppsmittande. Det gäller alltså att tvätta händerna med flytande tvål, sprita med etanolbaserad handsprit och städa toaletter ordentligt.

– Viruset kan leva kvar i ett par dygn, så det som krävs är att man skurar ordentligt för att utplåna det, förklarar hygiensjuksköterska Lena Nilsson.

För 20 procent av befolkningen finns det dock glädjande nyheter, de är nämligen immuna mot vinterkräksjukan på grund av ett medfött genetiskt skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.