Nallar – en trygghet för barn i ambulans

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddags överlämnades 200 stickade nallar till ambulanspersonalen i Växjö.

Kolombinas internationella rödakorsförening tog initiativet till att sticka nallar som ska ges till barn som hamnar i en ambulans för att de ska kunna känna sig lite tryggare.

– Men vi kan också använda dem lite pedagogisk och visa på nallen vad vi behöver göra med barnet, som att sticka med en spruta till exempel, säger Daniel Suran, narkosskötare på ambulansen i Växjö.

Vibeke Hyltén-Cavallius, ordförande i Kolombinas, sken ikapp med solen då hon hade hoppats på att få ihop 50 nallar, men nu kunde överlämna det fyrdubbla antalet. Stickandet spred sig under de tre månader man hade avsatt och fyra rödakorsföreningar och några andra frivilliga bidrog med nallar. Trots att man utgick från samma stickbeskrivning så är ingen nalle den andra lik vare sig till färg, utseende eller storlek.

– Nu kommer vi att fortsätta med det här, säger Vibeke, och dessutom utmana andra rödakorsföreningar att bidra med nallar till ambulanssjukvården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.