Foto: SVT

Näringslivet sätter press på kommunen

Publicerad

En del inom näringslivet i Oskarshamn tycker nu att det är dags att kommunen drar ett större strå till stacken för att stödja IK Oskarshamn ekonomiskt.

En av IK Oskarshamns stora sponsorer Be-Ge och deras koncernchef Erland Persson tycker att det är förvånansvärt att kommunen inte ställer upp mer för en klubb som han menar är bra marknadsföring för kommunen.

– Oskarshamns elitlag talas det om över hela länet och arenan är en bra mötesplats för oss i näringslivet. Tittar jag på andra städer så upplever jag att Växjö kommun stödjer Växjö lakers mer än vad Oskarshamns kommun stödjer IK Oskarshamn, säger Erland Persson.

Be-Ge kan tänka sig att gå in med ännu mer pengar i IK Oskarshamn, men Erland Persson ser det inte som att de ger klubben pengar utan att IK Oskarshamn ger dem tv-tid och PR, att det ger företaget mycket tillbaka.

– Arenan och elithockeyn är ett bra skyltfönster för hela Oskarshamn.

Inget beslut fattat ännu

Lena Granath (V) sitter med i majoriteten i kommunledningen i Oskarshamn. Hon säger att underlaget som politikerna behövde för att fatta ett beslut kom in sent och att man därför inte kunnat fatta något beslut i frågan ännu. Beslutet kommer tas i kommunstyrelsen den 17 mars.

– Vi har inte hunnit talat ihop oss i majoriteten än. Vi tycker att IK Oskarshamn är viktigt för kommunen, framförallt hockeygymnasiet och ungdomsverksamheten. Jag vet inte om ett elitlag är viktigt, där går väl åsikterna i Vänsterpartiet isär, säger Lena Granath (V).

Kluven om komunen ska gå in med pengar

Hon säger att hon är kluven om kommunen ska hjälpa hockeyklubben ekonomisk eller inte.

– De har en budget på 29 miljoner. Märker de att pengarna börjar sina så skulle de sparat tidigare. Å andra sidan är IK Oskarshamn en tillgång för kommunen som en bra mötesplats för många.

Vill inte ha ”Mediakub”

Som Smålandsnytt tidigare berättat så vill klubben bland annat sälja sin mediakub till kommunen för att tjäna pengar, men det är inte aktuellt enligt Lena Granath..

– Någon kub är vi inte intresserade av, då får vi i så fall stödja på annat sätt.

Erland Persson tycker dock att det borde vara självklart att kommunen köper kuben.

– Jag tycker det vore naturligt att kommunen ägde de inventarier som är i deras arena, säger Erland Persson.

Kommunen stödjer hockeyn

Lena Granath tycker att kommunen hjälper klubben.

– Vi ger dem marknadsstöd och en ny fräsch arena som kostat 130 miljoner. När de jämför med Växjö, som de anser gett mer så har de inte hela bilden. Vi måste se till om det är rättvist med vad andra föreningar får för bidrag här i kommunen och se till driftkostnader av arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.