Ville forska om astma hos barn till samkönade

Uppdaterad
Publicerad

Professorn Mats Hammarstedt vid Linnéuniversitetet får nej till ett forskningsprojekt om sambandet mellan barns astma och föräldrarnas sexuella läggning.

Forskningen är grundlös och omotiverad, anser Regionala etikprövningsnämnden.

Professor Mats Hammarstedt vid Linnéuniversitetets institut för nationalekonomi vill genom en registerstudie jämföra barn i samkönade äktenskap med barn i heterosexuella äktenskap vad gäller barnens hälso- och utbildningsutfall.

Ville även kolla ADHD

Enligt den ursprungliga ansökan ville professorn undersöka förekomsten av astma och ADHD men efter ett första avslag är nu ADHD borttaget.

Men trots ändringen gör Regionala etikprövningsnämnden åter tummen ner för professorns forskningsönskemål.

Ingen hypotes

Enligt nämnden har han varken kunnat visa vilken hypotes som ligger till grund för projektet eller att astma skulle vara en relevant variabel.

Det faktum att det inte heller framgår hur eventuella forskningsresultat som visar antingen högre eller lägre ohälsa eller utbildning hos barn i samkönade äktenskap ska komma att tolkas eller användas har också spelat in i nämndens avslag.

Regionala etikprövningsnämnden tycker att utgångspunkten för professor Mats Hammarstedts forskningsprojekt är grundlös och omotiverad.

”Utpekande och stigmatiserande”

Nämnden påpekar också att forskningen riskerar att vara utpekande och stigmatiserande av samkönade äktenskap och att projektets risker inte uppvägs av dess möjliga nytta.

Mats Hammarstedt säger till Smålandsnytt att forskningen hade kunnat ge nyttiga kunskaper eftersom det diskuteras mycket om påverkan på barn i samkönade äktenskap men att han respekterar Regionala etikprövningsnämndens beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.