Foto: TT

Nordiska dieten bra för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Nordisk mat kan vara väl så bra för hälsan som den upphaussade Medelhavskosten. Det hävdar danska forskare i en studie som presenteras vid europeiska hjärtkongressen i Barcelona, uppger Sveriges Radio.

Forskarna jämförde effekten av den nordiska maten med vanlig mat. Ena gruppen fick normal dansk husmanskost, den andra åt nordisk mat. Ett halvår senare visade det sig att gruppen som åt nordiskt hade tappat mest i vikt och också sänkt riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom.

Den nordiska dieten har inslag av stenålderskost och består av klassiska nordiska råvaror som bär, rotfrukter, svamp, fullkornsbröd, rapsolja och viltkött. Tanken är att den ska fungera som ett miljömässigt mer hållbart alternativ för oss nordbor. Exempelvis har nordisk rapsolja och olivolja från Medelhavet många liknande egenskaper.

Även tidigare studier har antytt att vår egen mat kan vara minst lika bra för folkhälsan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.