Arkivbild Foto: TT/Fredrik Sandberg

NTF: Nioåringar har svårt att bedöma risker

Uppdaterad
Publicerad

En nioåring har svårare att bedöma hastigheter och analysera trafiksituationer, enligt Katarina Bokström på NTF.

– Om en nioåring kan promenera i trafikerad miljö handlar mycket om hur det ser ut. Om det till exempel finns ordentliga trottoarer eller inte, tung trafik eller framför allt vilken hastighetsgräns som råder, säger Katarina Bokström, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på NTF.

Anledningen till att föräldrarna till nioåriga Ludwig Skoog från Alvesta vill att han ska få skolskjuts under hela årskurs tre är för att vägarna, enligt dem, är hårt trafikerade med dålig sikt och oplogade cykel- och gångvägar. Men det håller inte kommunen med om, som menar att det är cykelväg större delen av vägen och den mest trafikerade korsningen är väl markerad med god sikt.

– Som förälder har man ett ansvar att barnen kommer till skolan, och kommunen har ansvar att ordna skolskjuts om det är långt eller om vägen anses trafikfarlig. Det är klart att en sjuåring inte kan promenera i trafiken även om det är en 50-väg, men då finns också ett föräldraansvar att promenera med sina barn, säger Katarina Bokström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.