För första gången ger Ölands Djurparks vd Barbro Hägg sin syn på granskningen Foto: Anna-Karin Hedén/SVT

Djurparkens vd: ”Jag står för allt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sen granskningen av Ölands djurpark inleddes ger parkens vd Barbro Hägg sin syn på det som kommit fram.

Trots anklagelser om sommarjobbare som behandlas illa, djur som avlivas med slagträn och kofötter, och gästarbetare som tvingas dela mat med djuren, så har ledningen för Ölands djurpark vägrat att ställa upp på några intervjuer.

”Står för allt”

Men nu bryter vd Barbro Hägg tystnaden. Direkt efter fredagens krismötet på Jordbruksverket stannade hon till framför SVT:s kamera. Och hennes budskap var tydligt, hon har full kontroll över allt som händer i hennes park.

SVT granskar Ölands djurpark

-Jag står för allt som har med min park att göra, säger Barbro Hägg.

Efter mötet skickade Jordbruksverket ut ett pressmeddelande om vad man kommit fram till. Slutsatsen innehöll inga större nyheter. Det som sagts är att djurparkerna behöver tydligare etiska riktlinjer och mer utbildning.

”Välkomnar en revision”

Dessutom ska Svenska Djurparksföreningen och den Europeiska djurparksföreningen EAZA göra en revision av djurparkerna av de berörda djurparkerna. Något som Barbro Hägg välkomnar.

Att Mats Höggren som ska leda revisionen tidigare sagt att parkerna Ölands djurpark och Parken Zoo riskerar att uteslutas ur SDF var inget som bekymrade Barbro Hägg.

-Det får stå för dem. Jag ska göra allt för att visa att vi är värdiga. Vi välkomnar en revision. Ni i media är välkomna att vara med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet