Foto: SVT/Fredrik Weibull

Nu delas julmatkassarna ut

Publicerad

Just nu delas LP-stiftelsens julmatkassar ut till behövande i Jönköping. I år är det 170 personer, främst missbrukare och ensamstående, som får del av gåvan.

Tidigare år har kassarna körts ut men den här gången hämtas de personligen på Pingskyrkan. Samtidigt får de som kommer fika och tid för samtal. Kassen innehåller bland annat skinka, korv frukt och rödbetsallad.

Kent Carlqvist är ansvarig vid LP-stiftelsen:

– Det är secondhand-butikerna som bidragit med 104.000 kronor till vår verksamhet. 42.000 går till matkassen och resten till annan hjälpverksamhet, bland annat till hemlösa och tiggare.

Bra koll

Hur vet ni att de som hämtar kassen verkligen behöver den?

– Vi har bra koll på de som är behövande i stan. Sedan räcker det kanske inte till alla, men det är en bit på vägen i alla fall.

Historien bakom LP-stftelsens matkasse är att det 1998 ringde en kvinna som ville skänka 10.000 till just matkassar för behövande i juletid, berättar Carlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.