Nu har Attsjön blivit sjö igen

Publicerad

Den tidigare helt igenvuxna och försumpade sjön strax öster om Växjö har återigen blivit en sjö.

Attsjön vid Attsjö, ett par mil strax öster om Växjö, har nu genom ett stort sjöprojekt återställts och återigen blivit en sjö. Sjön som är omkring 80 hektar stor dikades ut och sänktes omkring 1845. Christina Hamilton är en av byborna som har jobbat med att återställa sjön.

– Alltså det är ju faktiskt helt fantastiskt måste jag säga. Från det att idéen föddes till att nu stå här efter alla år det har tagit är otroligt fint, säger hon.

Projektet att återställa sjön har kostat drygt fyra miljoner kronor och är genomfört med medel från både EU och länsstyrelsen. Runt sjön har man även färdigställt en gångväg och byggt fågeltorn och broar. Det ska även skapas hagmarker runt sjön där det kommer att beta djur.

Största sjöprojektet i Sverige i dag

Per-Erik Larsson som är biolog har varit med sedan starten av projektet och han tror att sjön kan komma att betyda mycket för miljön i området.

– Det kommer att bli ett ökat biologiskt liv här och så blir det en fin fågelsjö, säger han.

Enligt Per-Erik är just det här sjöprojektet det största i hela Sverige i dag.

– Ja den här storleken finns inte på något annat ställe i Sverige i år och det var nog flera år sen ett sånt här stort projekt genomfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.