Foto: SVT/Johan Svensson

Nu vågar Ibbe blicka framåt – trots att han hotas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sen blev han Ibbe med nästan hela Sverige efter att han hotats av utvisning men fått uppehållstillstånd och ett enormt stöd i sociala medier. Men på nätet mötte han också hat och rasism.

Idag ser Ibbe Jabateh framåt igen.

– Jag vågar drömma, jag vågar ha planer för mitt liv, säger han.

Sommarlovet sjunger på sista versen. Snart börjar skolan igen och för Ibbe Jabateh är det hans sista år på gymnasiet.

– Nu kommer jag att satsa på att läsa upp mina betyg, säger han.

Förra läsåret var läget annorlunda för honom.

Hotades av utvisning

Då stod han inför ett utvisningsbeslut i och med att han fyllde 18. Beslutet om utvisning var taget redan 2009 eftersom det visade sig att han kommit till Sverige på felaktiga grunder. Hans farbror som bodde i Sverige hade uppgett sig vara Ibbes pappa. Då hade Ibbe först lämnat Liberia som halvårsgammal bebis. Vuxit upp med mormodern i Guinnea, kommit hit till Sverige och farbroderns familj, men fått en svenska fosterfamilj för sju år sen.

Den planerade utvisningen av honom väckte stora protester, både på hans skola men också runt om i landet.

Och i våras kom det efterlängtade beslutet, efter att Migrationsverket gjort en ny prövning och kommit fram till att hans anknytning till Liberia var mycket svag.

– Jag är som i en annan värld nu, säger Ibbe.

Har fått utstå mycket

Men även om Ibbe mött mycket stöd och sympatier, har han också stött på rasism och kränkningar. Facebooksidor med hans foto och med uppmaningar om att han ska åka igen har uppstått.

 – Jag har kallats din svarte fan, negerjävel, och fått höra att det redan finns tilläckligt med svartskallar i det här landet, säger Ibbe.

Han sitter vid datorn hemma i köket och scrollar på sidorna. Läser lite här och lite där.

Anmälde inte

– Alltså innerst inne gör det väldigt ont att se det här. Samtidigt finns det inte så mycket jag kan göra. Jag ville ju det här. Jag ville stanna. Då får man ta skit. Så är det bara, säger han.

Ibbe har inte polisanmält kränkningarna han råkat ut för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.