• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den nya drogen 25I-NBOMe som polisen hittat i sin utredning Foto: Polisen

Ny LSD-drog i stort narkotikaärende

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har polisen i Kalmar arbetat med en stor narkotikainsats. 300 anmälningar har gjorts, och en ny syntetisk drog med namnet 25I-NBOMe har dykt upp.

Insatsen som gått under ”operation snö” har pågått sen i januari och resulterat i cirka 300 polisanmälningar. Alla har nu utretts och i drygt 250 fall har bevisläget enligt polisen varit så starkt att de lämnats över till åklagare.

Huvudmannen är en 26-årig man som nu är åtalad för flera fall av narkotikabrott samt vapenbrott. Sammanlagt är mannen misstänkt för 78 brott och majoriteten handlar om narkotikaförsäljning. Sammanlagt har 26-åringen haft 19 kunder som polisen kunnat kartlägga, de yngsta är 15 år gamla.

Ny syntetisk drog

I utredningen har man också stött på en ny syntetisk drog som inte cirkulerat i Kalmartrakten tidigare. Det handlar om en LSD-liknande drog som sitter ihop i små kartor med färglada målningar på. Namnet på drogen är 25I-NBOMe och den har varit varit narkotiklassad sen 2013. Hos köparna går drogen under namnet ”lappar”. Drogen har funnits i Sverige i några år, men den har inte haft någon större spridning som polisen känner till.

– Jag har inte hört talas om den innan och jag känner inte till att den ska ha cirkulerat på andra platser i landet heller, säger Marcus Jägerbrink som projektledare för ”operation snö”.

”Borta i tre dygn”

Enligt polisen är drogen en hallucinogen likt LSD, och säljaren har också sålt den under namnet LSD.

– Vi vet i nuläget inte exakt hur farlig den är, men en person som vi förhört sade att han tagit två lappar och sen varit borta i tre dygn.

Sammanlagt har polisen beslagtagit 88 doser av drogen 25I-NBOMe hos fyra olika personer.

– Det är viktigt att föräldrar och andra får kännedom om det här, så att de förstår vad det kan vara om de stöter på det, säger Marcus Jägerbrink.

Såldes från lägenhet i Nybro

Försäljningen har bedrivit från den 26-årige mannens sambos lägenhet i Nybro.

– Utredningen har visat att det är känt att hans säljer narkotika och att han har gjort det länge. Köparna ringer honom, bokar träff, kommer till lägenheten i Nybro, är där i tio minuter och lämnar sedan med narkotika, säger Marcus Jägerbrink.

Även en 25-årig man från Kalmar är åtalad. Han misstänks vara en av dem som levererat drogerna till 26-åringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.