Ny metod i striden mot sjögull

Uppdaterad
Publicerad

I Tingsryds kommun tror man sig ha hittat en lösning som ska stoppa växten.

Namnet på växten låter nog så trevligt, Sjögull, men på bara några år kan den döda allt annat liv i en sjö och flera småländska sjöar är drabbade. Hittills har inga bekämpningsmetoder fungerat men nu kan en lösning vara på gång.  

Metoden som utarbetats i Tingsryd är lika enkel som genial. Sjögullet täcks med svart fiberduk så att det inte får någon sol. Allt under duken kommer då att dö bort. Tester man har gjort visar att låter man duken ligga över sommarhalvåret så håller sig Sjögullet borta medan vass, fisk och annat liv kommer tillbaks.

– Det är en enkel, nästan primitiv metod men många gånger är det kanske det bästa, säger Christer Kaisajuntti på Tingsryds kommun.

Hoppas på EU-bidrag

I Sydeuropa ses Sjögull som en prydnadsväxt och den trivs utmärkt i svenska vatten. Det kan gå mycket fort från att någon enstaka planta får fäste till dess att en hel sjö är hotad. I exempelvis Hönshyltefjorden utanför Ryd i Mörrumsåns vattensystem tog det 20 år från den första plantan till att över 100 000 kvadratmeter är täckt. Stora problem har man även i stora delar ar av Mälaren, i Arboga ån och i Skåne.

– Minst 30 till 40 sjöar i Sverige är drabbade, troligen betydligt fler, säger Christer Kaisajuntti.

Nu står hoppet till EU och bidrag därifrån. Bra för att  hjälpa upp situationen i Tingsryd behövs minst 40 miljoner kronor. I ett första skede planerar Tingsryds kommun att tillsammans med tre fyra andra kommuner söka bidrag.

Beslut från EU får man i bästa fall 2016. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.