Ny metod ska rena giftigt glas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kanske problemet med utsläpp av bly och andra tungmetaller från alla glasdeponier i glasriket kommit närmare en lösning.

Via en ny metod ska kristallglaset på tipparna som innehåller mycket bly återvinnas till nytt glas. Det här är ett pilotprojekt där det till att börja med ska samlas in 200 gram glasavfall som sedan ska återvinnas. Om detta faller väl ut så ska mängden glas ökas till uppemot fyra kilo.

Det kommer att ta tid, menar Christina Stålhandske som är projektledare, att hitta en metod som verkligen fungerar för att restprodukten bara ska bli rent glas och att inga blyrester ska komma ut i luften.

– Om vi lyckas att sanera de här områderna så kan vi ta tillvara på glaset, det kan bli en resurs och en affär av det säger Anders Davidsson som är miljöchef i Nybro kommun.

Projektet som är planerat att ta tre och ett halvt år är budgeterat till att kosta ungefär fem miljoner kronor där pengarna kommer från i första hand staten via Vinnova, och från Länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.