2010 upptäcktes den fruktade parasiten i Sverige för första gången

Nya sökningar efter farlig parasit

Uppdaterad
Publicerad

Efter upptäckten av dvärgbandmask i rävspillning norr om Växjö tidigare i höst har forskare nu tagit nya prover efter parasiten. Skulle en människa drabbas kan det få dödliga konsekvenser.

Tidigare i höst konstaterades att dvärgbandmask hittats i rävbajs i ett område strax norr om Växjö. Proverna togs redan i våras men det var först i september som resultaten var säkerställda. Det är första gången som parasiten hittats i det här området.

I veckan var det dags för nya provtagningar och Smålandsnytt var med då viltekologen Gert Olsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, samlade in både vattensork som fastnat i universitetets fällor och bajs från rävar i området. Detta för att se om dvärgbandmasken har spridit sig ytterligare.

– Nu kommer vi att frysa in vattensorken så fort som möjligt och i vinter kommer vi att dissekera alla de här sorkarna och det brukar vara flera hundra om året från åtminstone fyra olika platser i landet. Vi har haft en observation av parasiten i just en vattensork tidigare, säger Gert Olsson

Människor kan smittas

Människor kan få i sig parasiten om vi äter fallfrukt i våra trädgårdar om det sker i närheten av en räv som är smittad. Räven får i sin tur i sig parasiten från smågnagare som den äter. Där lever parasiten vidare i rävens tunntarm och sprider sig senare via spillningen. Men risken att människor ska bli smittade är mycket liten säger Gert Olsson.

– Hittills så har vi inte hittat någon människa som har smittats i Sverige trots att parasiten har funnits här ett tag nu. Jag tycker inte att man ska vara orolig eller rädd att smittas men man ska vara beredd och ha kunskap om hur man ska göra för att undvika att smittas.

Innebär livslång medicinering

– Man behöver inte sluta äta fallfrukt, men det är bra att tvätta eller koka frukten innan man äter den. Blåbär och liknande uppfattas inte som så farligt, då parasitens ägg på något sätt måste ta sig upp till bären och det är svårt att tänka sig hur det skulle gå till, fortsätter Gert Olsson.

Parasiten har funnits i Sverige sedan 2010, men i Europa drabbas omkring 100-150 människor årligen av dvärgbandmask. För en drabbad person kan det innebära livslång medicinering och stort lidande, då parasiten oftast sätter sig i levern och utvecklar cystor.

Efter upptäckten tar man nu fler prover vid varje tillfälle i området norr om Växjö. Annars har man inte satt in några andra åtgärder. Liknande prover tas på tre andra platser i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.