Nybildat parti går till val på vindkraftsfrågor

Publicerad

I Uppvidinge kommun är vindkraften ständigt under diskussion. Det nybildade Landsbygdspartiet går nu till val på vindkraftsfrågor och hoppas kunna få mandat i kommunfullmäktige.

I dagsläget finns det bara en handfull färdigbyggda vindkraftverk i Uppvidinge.  Men det finns planer på desto fler. Det exakta antalet som är planerat är oklart.  Enligt Landsbygdspartiet rör det sig om 130 godkända, och kanske önskemål om det dubbla.

Vi träffar Lennart Lundahl och Bengt Svensson vid foten av det 150 meter höga vindkraftverket i Nottebäck, de är båda engagerade i det nystartade partiet. Lennart Lundahl står överst på listan till val av fullmäktigeledamöter i Uppvidinge.

Sommarturen #dinröst

”Stör närboende”

Vindkraftverket snurrar och på håll hörs ett sus i luften när rotorbladen skär luften i hög hastighet. Och det är bullret från vindkraftverken man är mest orolig över från partiets sida.

– Vi måste stoppa vansinnet i utbyggnadstakten. Vi är inte emot vindkraft, men vi är emot placeringen av vindkraftverk. De stör närboende, säger Lennart Lundahl.

Kommunfullmäktige

De båda är övertygade om att de kommer att kunna ta mandat i kommunfullmäktige i Uppvidinge nu i september. Bengt Svensson, som också kandiderar till kommunfullmäktige tycker att 15 eller 20 vindkraftverk kan vara lagom för Uppvidinges del. Men när vi pratar med folk runt om i kommunen är de flesta vi pratar med positiva till vindkraften.

Tror ni att kommer att få tillräckligt många röster för att komma in i kommunfullmäktige?

–  Ja, absolut. Vi räknar med att kunna ta två eller tre mandat, säger Lennart Lundahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet