Nybro kommun köper tjänster utan upphandling

Publicerad

Företaget Royal Design fick 800 000 kronor från Nybro kommun. Inte ett stöd till ett enskilt företag, menar kommunen, utan ett avtal mellan två företag om marknadsföring. Olagligt, menar professor Olle Lundin.

Några dagar efter jul betalades 800 000 kronor till företaget Royal Design – det företag som har flyttat in i de tomma glasbrukslokalerna i Orrefors.

– Det är ett avtal som tecknats mellan två företag om marknadsföring, säger Jan Lagerqvist, vd för Nybro kommunbolag.

I augusti las Orrefors glasbruk ner. På några år har 90 procent av arbetstillfällena i den före detta glasbruksorten försvunnit. Och det var därför som kommunfullmäktige beslöt att Nybro kommun via de kommunala bolagen skulle satsa tre miljoner på näringslivsutveckling i Orrefors.

För 800 000 kronor ska Royal Design, som säljer designprodukter över internet, markera paketen med Orrefors som avsändarort och blanda in marknadsföringsmaterial från kommunen.

Enligt professor Olle Lundin, som är specialiserad på förvaltningsrätt, är Nybro kommunbolags transaktioner olagliga.

– Antingen så är det ett stöd till enskild och det är inte tillåtet eller så är det ett köp av en tjänst och då föreligger upphandlingsplikt, säger Olle Lundin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.