Foto: Svenska kyrkan

Nytt hopp för Bergs kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Nu tänds nytt hopp för kyrkan i Berg. I dag väntas kyrkorådet klubba beslutet att söka bidrag för att sanera kyrkan.

Kyrkan har varit stängd sedan 2009 på grund av mögelangrepp. Tidigare i år fick kyrkopolitikerna en utredning som föreslog att kyrkan skulle avvecklas och att sockenstugan skulle användas som gudstjänstlokal.  

Men kyrkorådet vill inte stänga kyrkan och väntas i dag ta beslut om att ansöka om pengar för sanering. Totalt beräknas saneringen kosta 5,3 miljoner kronor. Pastoratet ansöker om 75 procent av totalsumman och redan på måndag ska ansökan om den statliga kyrkoantikvariska ersättningen lämnas in, skriver Smålandsposten. Nästa höst väntas besked om bidraget komma. Resten av pengarna ska pastoratet ansöka om via kyrkobyggnadsbidrag.

I förslaget ingår att sockenstugan ska säljas och de pengarna ska gå till renoveringen av kyrkan, det här skriver Smålandsposten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bergs kyrka

Mer i ämnet