Oenighet om arbetspass för ambulanspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Ja, flera ur personalen inom ambulansen i Jönköping är oeniga med sitt eget fackförbund, Vårdförbundet, om hur det nya arbetsschemat ska se ut. Och nu ikväll träffas parterna.

Konflikten bottnar i om personalen ska arbeta hela dygn eller inte.

Redan för tre år sen ville vårdförbundet ta bort de här arbetspassen. För arbetsbelastningen har ökat på ambulanssjukvården de senaste åren och en undersökning som förbundet själva gjort visade nyligen att var tredje ambulanssjukvårdare i Sverige någon gång nickat till bakom ratten.

Kritik mot trafikfarliga ambulanser

Är nöjda

Vi har pratat med flera medlemmar om det här. Ingen av dem vill låta sig intervjuas före kvällens möte. Men flera säger att dom är nöjda med det nya schemat där de arbetar hela dygn, men något färre timmar i veckan och dessutom med några dagars ledighet mellan arbetspassen. Och arbetsgivaren anser att det gör att personalen kan återhämta sig.

Kan lämna facket

Men frågan om dygnspass eller inte splittrar alltså medlemmarna och vårdförbundet har till och med fått indikationer på att vissa tänker lämna facket om de driver frågan vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot trafikfarliga ambulanser

Mer i ämnet