Det var ett hittills okänt virus som dödade tånglakarna.

Okänt virus dödade tånglakar

Uppdaterad
Publicerad

I mitten på maj hittades hundratusentals döda tånglakar längs Ölands ostkust. Dödsorsaken var ett okänt virus, som angripit fiskarna.

Tånglakarna har undersökts på Statens veterinärmedicinska anstalt sedan i slutet av maj. Forskarna har nu konstaterat att fiskarna dog av ett virus. Men de kunde inte fastställa vilket virus det handlar om.

– Tånglakarna har efter det varit på ett referenslabb i Köpenhamn. Där har forskare jämfört med alla virus som finns i Europa. Men de kunde inte hitta något liknade, så det måste vara ett okänt virus. Ett helt nytt, säger Jonas Nilsson forskare på Linnéuniversitet och Havsmiljöinstitutet.

Södra Östersjön drabbad

Hur många tånglakar som dött går inte att fastställa.

– Det handlar om hundratusentals. Sedan vet vi inte hur många som ligger på botten på djupare vatten, säger Jonas Nilsson. 

De första rapporterna om döda tånglakar var på Öland och Gotland, men i början av sommaren upptäcktes arten död längs hela Blekingekusten och ner till Åhus i Skåne.

– Det gäller hela södra Östersjön. Det är viktigt att poängtera att det är bara tånglaken som drabbats av detta virus och ingen annan art.

Säkra provsvar

Tack vare att Jonas Nilsson och hans kollega på Linnéuniversitet åkte direkt ut och samlade in några av de halvdöda tånglakarna för att skicka på analys till SVA, kunde provsvaren bli bra. Hade man avvaktat hade det blivit sämre resultat. Jonas Nilsson efterlyser att myndigheterna tar större ansvar för den här typen av händelser när fiskar dör. I dag finns ingen myndighet som har det ansvaret.

– Det är beklagligt. Någon myndighet eller universitet måste ha den uppgiften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.