”Vi kände väl – när det drar ut så på tiden och det har pratats om det så länge – att vi inför det själva”, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare.

Olika beslut om hepatit B-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Barn födda i år i Kronobergs och Jönköpings län vaccineras med hepatit B. Men inte de som föds i Kalmar län.

Beslutet att införa allmän vaccination mot hepatit B har dragit ut på tiden. Vissa landsting har infört det på eget bevåg medan andra avvaktar.

2010 vaccinerades 21 procent av barnen mot sjukdomen hepatit B, som bland annat kan orsaka levercancer. Förra året fick 67 procent av barnen vaccinet, visar försäljningsstatistik från läkemedelsföretaget Glaxosmithkline.

Men beslutet att införa vaccinet i det allmänna barnvaccinprogrammet har hamnat i långbänk, vilket medfört att en del landsting gjort det på egen hand.

Effekt tar tid

I Kronobergs län vaccineras alla som föds från och med i år.

– Vi kände väl – när det drar ut så på tiden och det har pratats om det så länge – att vi inför det själva, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare.

Han säger att Kronoberg har ungefär fem akuta fall av hepatit B per år.

– En del kommer att få kronisk hepatit med cancer och levertransplantation som följd, så rent ekonomiskt vinner samhället på att vaccinera.

Sjukdomen utvecklas oftast långsamt, inte sällan under decennier.

– Så man får vaccinera ett bra tag innan man ser vinsterna, säger Arne Runehagen.

Samma spruta

Ola Weiland, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, tycker att det ”nästan är lite pinsamt” att det tagit sådan tid att införa vaccinet.

– Socialstyrelsen har varit osedvanligt långsamma. Som jag ser det borde man ha infört allmän barnvaccinering redan för tio år sedan, säger han.

Vaccinet kan ges i samma spruta som den mot bland annat polio, difteri och kikhosta.

Blir ojämlikt

Agneta Holmström, enhetschef på Socialstyrelsen, säger att det finns flera orsaker till att beslutet dragit ut på tiden. Först kom hpv-vaccinet emellan, därefter svininfluensan. Sedan startade vaccinutredningen och nya förordningar antogs.

– Det är olyckligt när man hamnar i ett sånt här vänteläge, säger hon.

Hon ser en del problem med att landsting nu gör olika.

– Det blir ju ojämlikt, och sedan flyttar folk mellan landstingen och tar kanske inte alla doser man behöver.

Socialstyrelsen rekommenderar att vaccinet införs. Förslaget är ute på remiss och regeringen fattar det slutgiltiga beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.