Orienteringsklubbens arena blev ett kalhygge

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerby kommun avverkade skogen trots att de lovat Vimmerby orienteringsklubb att bara avverka sly och större träd.

I tisdags upptäckte Vimmerby orienteringsklubb att trädfällning pågick för fullt i området där de har sin verksamhet, trots att kommunen i våras lovade att det bara var sly och enstaka större träd som skulle bort. Men efter avverkningen är det istället ett kalhygge vi blickar ut över.

– Man blir ganska besviken, säger Kenneth Antonsson, sekreterare i Vimmerby OK, och drar en parallell till en annan idrott. Det är ju samma sak som om man skulle ta en fotbollsplan för en fotbollsklubb och plöja upp den och sätta potatis.

Används flitigt

Skogen som avverkats ligger i direkt anslutning till ett motionsspår och används flitigt av klubben, inte minst när man jobbar med skolorna i Vimmerby. Inget stort område, men eftersom klubben inte visste hur omfattande avverkningen skulle bli, steg oron. Framför allt undrade man varför det blev ett kalhygge trots att kommunen sagt tvärtom?

– Det är en kommunikationsmiss, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M), vi har väl inte varit tydliga tillräckligt med vad vi ska göra med den här skogen.

Lovar bättre kommunikation

Han försvarar avverkningen, men lovar bättre dialog framöver – och det är också vad Vimmerby orienteringsklubb förväntar sig.

– Det är ett måste, för så här får det inte gå till, säger Kenneth Antonsson.

I motsats till uppgifter som tidigare förekommit, säger mätningschefen på Vimmerby kommun, Magnus Carlsson, att området kommer att återplanteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.