Oro inför ny polisorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att skapa en ny polismyndighet har varit tuff och många poliser vittnar om otrygghet och frustration.

Från och med årsskiftet ska dagens 21 polismyndigheter ersättas av en, Polismyndigheten. Arbetet med att bilda den nya myndigheten har pågått under 2013 och 2014.

Det har varit en turbulent tid som fått många att må dåligt, menar Mats Johansson, ordförande i Polisförbundet i Kalmar län. Han ser positivt på att den nya polismyndigheten ska bildas, men är kritisk till hur arbetet med att ta fram den nya organisationen har gått till.

”Oerhörd frustation och uppgivenhet”

– Vi är i ett läge med en oerhörd frustration och uppgivenhet. Vi har ingen stor tilltro till det här och det är ingen bra ingång i en ny organisation, säger han.

Enligt en medlemsundersökning som Polisförbundet genomfört tillsammans med TNS Sifo är poliserna själva inte särskilt hoppfulla inför den nya organisationen.

Drygt 70 procent av de tillfrågade i de tre Smålandslänen samt i Östergötlands län att de tror det blir sämre eller ingen skillnad alls jämfört med i dag i möjligheterna att bedriva ett polisarbete närmare allmänheten.

”Kommer att skörda offer”

Och på frågan om deras erfarenheter och synpunkter tagits till vara när den nya organisationen har planerats och nu ska genomföras svarar närmare 60 procent ”ganska eller mycket låg utsträckning” och var tredje tillfrågad svarar ”varken eller”.

Mats Johansson menar också att arbetet med omorganisationen skapat otrygghet bland medarbetarna eftersom det på sista tiden bidragit till många omplaceringar, nya grupperingar och tillfälliga chefer.

– Den här processen kommer att skörda offer, jag är övertygad om att det kommer att bli sjukskrivningar till följd av det här, säger Mats Johansson.

Så blir den nya polisorganisationen:

Den nya polismyndigheten kommer att organiseras i sju polisregioner, där Kalmar- och Kronobergs län kommer att tillhöra Syd med Malmö som huvudort och Jönköpings län kommer bli en del av Öst med Linköping som huvudort.

Syftet med den ändrade polisorganisationen är att skapa en tydligare styrning, större flexibilitet, ökad kostnadseffektivitet och förbättrade resultat, men också att få fler poliser närmare medborgarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.