Arbetsbelastningen oroar socialsekreterare i Småland

Orosanmälningar pressar socialsekreterare

Publicerad

Det ökande antalet orosanmälningar medför hög arbetsbelastning för Smålands socialsekreterare. Flera kommuner slår nu larm om risk för felbedömningar.

Mönsterås kommun är en av 31 kommuner i Småland som stressas över att orosanmälningarna trillar in. Där har antalet ökat med nästan 80 procent sedan 2013.  

– Skolan anmäler mer. Sjukvården och polisen anmäler oftare och det gör även vi själva. Vi har verkligen mycket att göra hela tiden. Det här är svåra bedömningar och beslut så situationen blir pressad, säger Åsa Lindén, socialsekreterare på Mönsterås kommun.

Akut arbete

I takt med att socialsekreterarnas arbetsbelastning blir högre ökar risken för att de ska göra felbedömningar. Det menar både Åsa Lindén och Marcus Herz som är lektor i socialt arbete.

– Felbeslut är en effekt av att socialsekreterarna inte hinner med allt. De jobbar alldeles för mycket med dokumentation. När fler anmälningar kommer in ökar förmodligen deras akuta arbete vilket betyder att det långsiktiga arbetet får lägre prioritet, säger Marcus Herz.

Minnet efter Yara

Socialnämnden i Blekinge kommun fick förra året kritik för deras hantering av åttaåriga Yara Alnajjar, av Inspektionen för vård och omsorg. Trots flera larm till socialtjänsten hittades flickan till slut död i sina förmyndares hem. På Mönsterås kommun har personalen fallet i åtanke och vill inte att något liknande ska inträffa igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.