40 år sedan: Örsjö kyrka brann ner till grunden

Uppdaterad
Publicerad

I påsk är det 40 år sedan kyrkan i Örsjö i Nybro kommun brann ner till grunden. Örsjöbon Monika Pettersson fyllde 32 år den dagen och minns synen av den nerbrunna kyrkan.

Enligt en gammal sägen skulle kyrkan i Örsjö rasa samman en långfredagsnatt. Så när blixten slog ner i kyrktornet på 60-talet och kyrkan klarade sig andades byborna ut och trodde att faran var över. Men natten till påskafton år 1974 slog katastrofen till igen.

Några ungdomar som hade varit på dans slog larm. De tyckte det såg ut som att det brann inne i kyrkan. När brandkåren kom till platsen försökte man först släcka branden inne i kyrkan, men det visade sig att branden hade spridit sig längre upp i byggnaden och med rasande fart tog sig genom taket upp mot tornet.

Hettan var ohygglig och när tornet till slut rasade och föll till marken med kyrkklockor och allt spreds glödande träbitar flera hundra meter bort.

Alla brandkårer inkallade

– Jag blev extrainkallad, berättar före detta brandmannen Börje Thorén, som bor bara ett hundratal meter från kyrkan. Alla tillgängliga brandkårer kallades till platsen. Själv arbetade jag från stegbilen. Det var så hett uppe på taket att när jag la handen på takplåten fräste det till, fastän jag hade läderhandskar på mig.

Monika Pettersson fyllde 32 år på påskaftonen det året.

– Pappa ringde mig för att gratulera. Men i samma veva berättade han för mig att kyrkan i Örsjö hade brunnit under natten, berättar hon.

”Det var förfärligt”

Synen som mötte Monika när hon kom vägen upp mot kyrkan var chockartad:

– Att se kyrkan så där. Alldeles platt, utan torn. Det var förfärligt.

Den unika sexkantiga kyrkan invigdes 1893 och hade allt sedan dess varit en given mittpunkt i byn. Så när branden nu hotade deras älskade kyrka gick örsjöborna man ur huse för att rädda vad som räddas kunde: En mässhake i svart sammet med silverbroderier, en kandelaber, ljuslampetter, en del möbler och så gästboken som kung Gustav IV Adolf skrev i när han passerade Örsjö på sin Eriksgata 1954.

Exakt kopia av gamla kyrkan

Efter branden började diskussionen om vilken sorts kyrka som skulle ersätta den nedbrunna. En lika stor som tidigare, eller ett mindre kapell?

Örsjöborna var ju inte så väldigt kyrksamma så det var inte ofta som den stora kyrkan hade fyllts till sista plats, menade vissa. Men det blev en exakt kopia av den gamla kyrkan som byggdes upp.

Och den 5 september 1976 invigdes Örsjö kyrka – igen.

Nu har 40 år gått sedan den dramatiska branden, men minnet av händelsen lever vidare.

– Det glömmer jag aldrig, säger Monika Pettersson, som i dag jobbar som gudstjänstvärd i Örsjö kyrka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.