Oskarshamn – Kärnkraftsreaktor stoppad i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

I tysthet har Oskarshamns kärnkraftverk stoppat reaktor 1. Man har hittat skador på reaktorn som bedöms som allvarliga och driftstoppet kostar flera miljoner per dygn.

Oskarshamn 1 är den äldsta reaktorn i Sverige och togs i bruk 1972. Den 28 september i år stoppades den för årlig revision. Idag, två månader senare, är den fortfarande ur drift eftersom ett läckage upptäcktes under reaktortanken vid drivdonshuset.

Enligt uppgift till SVT Rapport hade läckande vatten från skadan, om den inte hade upptäckts under revisionen, kunnat orsaka kortslutning i utrustning runt omkring som drivs av el.

Under onsdagen meddelade Oskarshamns kärnkraftverka att skadan är ett konstruktionsfel som har funnits sedan reaktorn tillverkades i slutet av 60-talet.

Avstängningen av reaktor 1, som hållits hemlig för alla utom Statens Kärnkraftsinspektion och elbörsen Nordpol, kostar 5 miljoner om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.