Oskarshamns lärare har fått mest i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I september tog striden om höjda lärarlöner i landet slut när ett nytt avtal skrevs. Nu finns listan över vilka kommuner som gett mest.

Lärare över hela landet gick samman i en enad aktion där de krävde 10.000 mer i månaden. När stridsröken lagt sig fanns ett avtal som garanterade lärarna en löneökning med 4,2 procent under det första året.

Men alla kommuner har inte nöjt sig med en ökning på 4,2 procent. Många har gått över den gränsen vilket gett en genomsnittshöjning på 4,35 procent i landet, och allra mest har Oskarshamn höjt sina lärarlöner. Här är höjningen i snitt 6,57 procent.

Fritidspedagogerna fick 12 procent

Mariana Johansson och Ing-Britt Gerdehag är förskolelärare i Oskarshamn och de är mycket nöjda med utfallet av löneförhandlingen. Efter 40 respektive 35 år i yrket fick de löneförhöjningar på över 2000 kronor i månaden.

– Det är jätteroligt. Det är knappt jag trodde det var sant, säger Mariana Johansson.

Just förskolelärarna och fritidspedagogerna har blivit högst prioriterade av fackförbunden i Oskarshamn med löneökningar på 11 och 12 procent.

– Lönen och lönenivån är avgörande för yrkets status, säger Ing-Britt Gerdehag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.