Akvariet ska innehålla både kräftor, räkor och småfisk. Foto: TT

Östersjön flyttar in på skola och äldreboende

Publicerad

Två klasser på Ludvigsborgsskolan i Västervik ska få östersjöakvarium. Under sex till åtta veckor ska eleverna få studera akvariet för att lära sig om Östersjöns ekosystem och hur människan påverkar det.

Projektet är en del i Kalmar läns lokala naturvårdssatsning. Totalt har tolv olika projekt fått bidrag från en pott på 1,9 miljoner kronor.

– Tanken är att eleverna ska bli som forskare. De ska bygga sitt eget akvarium från grunden med vår hjälp och sedan studera hur det utvecklas och påverkas av människan, berättar Maria Kappling som är föreståndare för Naturum Västervik och initiativtagare till projektet.

Hon berättar att syftet inte bara är att eleverna ska lära sig om Östersjön, utan att de också ska få arbeta med hur man kan förbättra läget i havet.

Vidare till äldreboende

Så småningom ska även akvarierna flytta in på ett seniorboende. Enligt Maria Kappling finns där mycket kunskap som de på Naturum vill suga åt sig utav.

– På äldeboendet har vi inte bara tänkt att informera, utan också att lyssna. Vi ska komma till boendet en gång varje vecka för att utbyta information och fika. Det ska bli en social grej, säger Maria Kappling.

Enligt Maria har något liknande projekt aldrig gjorts och hon hoppas att idén ska sprida sig över kommungränserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.