Foto: Scanpix

Stasi utnyttjade Svenska kyrkan – konferens ska belysa historien

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Svenska kyrkan utreda hur östtyska spioner kunde utnyttja samarbetet med Sverige för att kontrollera sina landsmän.

I dag inleddes en vetenskaplig konferens om på biskopsgården Östrabo i Växjö. Temat för konferensen är östtyska spioners kopplingar till Svenska kyrkan.

– Syftet med konferensen är inte att jaga gamla misstag utan förstå hur det kunde hända, säger biskop Jan-Olof Johansson, som är värd för mötet.

Angivare inom kyrkan

I nära 30 år, från 1960-talet fram till murens fall 1989 drev Svenska kyrkan olika projekt i det forna DDR för att stödja kristna samfund där.

– Vi vet nu att i de kontakter vi hade fanns det dem som var angivare. Det står klart sedan man i Tyskland gjort grundliga genomgångar av Stasiakterna, säger Jan-Olof Johansson.

”Ha öron och ögon öppna”

En av talarna på konferensen var Anders Jarlert, professor i kyrkohistoria vid Lunds universitet.

– Vi måste fortsatt ha kontaker med kyrkor i totalitära regimer, men det gäller att ha öron och ögon öppna, sa Anders Jarlert.

Han menade också att Svenska kyrkan borde tagit mer lärdom av de kontaker som fanns under andra världskriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.