Otäcka fynd från fornnordisk borg

Uppdaterad
Publicerad

Makabara skelettfynd visades upp från Sandby borg på Öland.

I dag presenterades nya makabra skelettfynd från Sandby borg på Öland. De senaste fynden från den fornnordiska borgen är dom värsta hittills.

Nu har man hittat barn men också en man som skändades efter döden.

Sandby Borg

– Vi har dels fynd från en ihjälslagen man som trillat framåtstupad över en eld och han har förmodligen dött direkt och i närheten av honom så har vi hittar delar av ett litet barn på två till fem år, vilket tyder på att barn också har blivit ihjälslagna i borgen, Helena Viktor, projektledare.

Det här är sensationella fynd som berättar om ett drama från en svunnen tid, 500-år före vikingarnas tid. Av en slump hittade forskarna en ovärderlig skatt här vid Sandby borg på Östra Öland. Forskarna fann i jorden spår på en våldsam masaker som utspelade sig för 1500 år sedan.

– I den äldre mannens mun har man funnit fyra fårtänder i hans mun. Och det är en medveten placering av tänderna i munnen och det ser vi är ett sätt att förnedra den döde.

Teori finns om vem som kan vara mördaren

Många tidigare föremål som hittats i fornborgen har varit från romartiden. Men den här våldsamma handlingen lämnar många frågor obesvarade, Varför begravdes personerna inte och vem var det som slog ihjäl dem? Forskarna tror nu att de skyldiga finns på nära håll.

– Vi pekar fingret åt andra borgar som fanns på nordvästra Öland, de kan ligga bekom detta men vi kan inte veta säkert, men någon med stor makt lär det ha varit, säger Helena Viktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet