På nytt jobb – Håkan Juholt (s) ny partisekreterare

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholt (s), riksdagsman från Kalmar län, har utsetts till tillförordnad partisekreterare för socialdemokraterna.

Håkan Juholt hade egentligen förberett sig för att kandidera till EU-valet men när hans partiledare Mona Sahlin frågade om han ville ta över efter Ulvskog kunde han inte säga nej.

– Det ska till oerhört starka skäl för att tacka nej till att vara med och leda Sveriges största parti. Och de skälen hade inte jag, säger han till Smålandsnytt.

Än så länge är det alltså Marita Ulvskog som innehar uppdraget men om, eller snarare när, hon blir vald till kandidat i valet i europaparlamentet hoppar Juholt in. Tanken är att han ska sitta som tillförordnad tills dess att socialdemokraternas partistämma kan utse en permanent sekreterare hösten 2009.

Som partisekreterare kommer Juholt att sitta i en tydlig maktposition. Tillsammans med Mona Sahlin blir han högste ansvarige för att leda socialdemokraternas arbete i stort och smått.

– Jag ser fram emot det här men det handlar först och främst om ett lagarbete och Mona har ju själv sagt att laget är viktigare än jaget

Håkan Juholt är redan idag biträdande partisekreterare och sitter bland annat som suppleant i riksdagens försvars- och utrikesutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.