Patrik kan bli svensk mästare för nittonde gången

Publicerad

På fredag avgörs SM i styrkelyft i Örebro. Patrik Turesson från Gnosjö räknas som en av de stora favoriterna.

Arton år i rad har han blivit svensk mästare. Nu siktar på sitt nittonde SM tecken.

– Jag är en envis smålänning som dessutom är tjurig och enveten. Jag ger mig aldrig.

Opererat höfterna

Att Patrik i dag skulle vara en av favoriterna var det få som trodde i våras. Då opererade han båda höfterna och risken var stor att karriären skulle vara över. Men efter tuff träning är han återställd och beredd att kämpa om guldet.

– I dag mår jag bra igen och självklart är min målsättning att vinna min viktklass, säger Patrik. Det är väldigt kul att jag har kunnat ta mig hit.

Tre moment

Styrkelyft avgörs i tre delmoment, knäböj, bänkpress och marklyft. Patriks personrekord är knäböj 365 kilo, bänkpress 242,5 kilo och marklyft 340,5 kilo, sammanlagt 930 kilo.

– Det är väldigt mycket men jag kan nog lyfta mer, tror Patrik.

Hålla på länge

Patrik har flera medaljer från VM och EM. VM guldet från 2006 i Norge som Patrik tog i 90-kilosklassen är väl det som glänser mest.

Patrik har också Sveriges överlägset flest  SM-segrar och på frågan hur länge han kommer att hålla på, han är trots allt 41 år, svarar han:

– Jag ska hålla på tills jag stupar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.