Pedofili svårt att behandla

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella övergrepp mot barn är ett stort samhällsproblem. Ändå finns begränsat med forskning om hur samhället kan nå förövarna och förhindra övergrepp.

– Man kan inte bota pedofili, men precis som vid andra former av missbruk går det att minska riskfaktorerna för återfall – men forskningsläget är osäkert. Det säger Niklas Långström, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. 

I dag dömdes den 21-årige förskolepraktikant som erkänt grova våldtäkter mot barn på den förskola i Högsby kommun som han praktiserat på till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Sexövergrepp på förskola

Mannen kommer sannolikt behandlas med både samtalsterapi och – om han går med på det – även få läkemedel som sänker sexualdriften, enligt Niklas Långström. Men frågan är om behandlingen kommer hjälpa?

Liten vetskap om fungerande vård

Forskningen vet fortfarande väldigt lite om vilken vård som faktiskt fungerar för den som förgripit sig sexuellt mot barn – och vad som kan förhindra att det sker igen.

2011 presenterade Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) en stor kunskapsöversikt om medicinska och psykologiska behandlingar som kan minska risken för sexuella övergrepp mot barn. Resultatet, som bekräftats i andra internationella studier, är dock nedslående. Det är vetenskapligt sett osäkert hur sexuella övergrepp mot barn bäst ska förebyggas.

De metoder som verkar mest lovande är också de som troligen kommer erbjudas den 21-årige förskolepraktikanten, säger Niklas Långström.

– Det är samtalsterapier som fokuserar på riskfaktorerna hos patienten – pedofilin, den sexuella upptagenheten och bristen på impulskontroll. Men mer forskning behövs för att veta säkert, säger Niklas Långström.

Vuxna män oftast förövaren

Mellan 7 och 14 procent av flickorna och 3 till 6 procent av pojkarna har i undersökningar uppgett att de varit med om påtvingade samlag före 18 års ålder. Övergreppen kan öka risken för en rad hälsoproblem hos de som utsatts, bland annat ångest, depression, drogmissbruk, självmordsförsök och sexuellt risktagande.

Vuxna män står för över 70 procent av alla sexuella övergrepp mot barn som leder till åtal. Kvinnliga förövare är ovanliga. Mellan 20 och 30 procent av de fall av sexövergrepp som anmäls begås av ungdomar.

Källor: SBU-rapport 2011 och professor Niklas Långström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet