Foto: Bonhams

Mystiske donatorn: ”Pengar tar man inte med sig i graven”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen från Ljungby arbetade två decennier med att restaurera den exklusiva veteranbilen. Sedan sålde han den och skänkte allt till välgörenhet.

– Jag har hållit på i 20 år för att få bilen så nära originalskick som möjligt. Det har varit många sömnlösa nätter, berättar den nu pensionerade mannen som vill förbli anonym.

Bilen han pratar om är en Mercedes-Benz 500 K/540 K Spezial Roadster från 1934. En unik modell. Den har tidigare bara visats upp för andra bilintresserade och en bild har publicerats i en bok en gång.

Att restaurera bilen såg mannen som sitt livsverk. Under tjugo år jobbade han med projektet innan bilen var färdig. Efter det har han haft den i sin ägo i tjugo år och visat upp den för veteranbilsentusiaster. Men för två veckor sedan transporterades bilen ner till Tyskland för att säljas på auktion.

– Jag lever ju inte i evighet. Det vore bra om pengarna den inbringade i stället kunde hjälpa människor, säger mannen till Smålandsnytt.

Sagt och gjort. I lördags såldes bilen av den tyska auktionsfirman Bonhams i Stuttgart. Priset: 3,1 miljoner euro, vilket motsvarar 28,7 miljoner svenska kronor. Bortsett från de dryga tre miljoner som gått till omkostnad och transport av bilen, skänktes en fjärdedel av pengarna till Alzheimerfonden och tre fjärdedelar till Cancerfonden vilket betyder den största respektive näst största enskilda gåvan organisationerna någonsin tagit emot.

– Pengar tar man inte med sig i graven, säger mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.