Pennskrinet som ska lära barn att tänka sig för innan de lägger upp bilder på internet. Foto: Skärmdump från Facebook

Experiment på Facebook varnar barn för nätfällor

Uppdaterad
Publicerad

På tre dagar har en bild på ett pennskrin i form av ett får delats mer än 100 000 gånger på Facebook. Bakom det hela ligger ett experiment i en skolklass.

Det började i fredags under en lektion om internetsäkerhet för klass 4a på Åbyskolan i Läckeby utanför Kalmar. Malin Gustafson och Linn Sandäng, mentorer för klass 4a, la ut en bild på ett pennskrin i form av ett får på Facebook som ett experiment. Tre dagar senare har bilden delats mer än 100 000 gånger.

Tänka igenom

Syftet med experimentet har varit att visa eleverna både fördelar och nackelar med internet, hur fort information kan spridas och att det är viktigt att tänka igenom vad man postar.

– Man måste tänka sig för en extra gång innan man lägger upp något för har man lagt upp det så går det inte att ta bort, säger Malin.

Förvånade och överväldigade

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Bara under den stund som lektionen hölls så delades bilden på pennskrinet tio gånger, i fredags kväll var det uppe i 35 000 delningar och natten mot måndag nåddes 100 000 delningar. Eleverna är både förvånade och överväldigade.

– Att det skulle sprida sig till andra världsdelar hade vi aldrig kunnat drömma om, säger Lovisa Ahlbäck som går i klassen.

– Det känns väldigt häftigt. Coolt att det blev så känt, säger Vilgot Dahlgren.

Lära sig mer

Planen nu är att arbeta vidare med succén med eleverna. På matematiken ska man föra statistik på hur många personer som kan ha sett bilden och på geografin kommer det göras en låtsasklassresa till alla länder där bilden delats så att eleverna får lära sig lite mer om platserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.