Personvalet tar henne till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas kryss tog Emma Hult (MP) förbi kollegan Kew Nordqvist (MP) i kampen om partiets enda mandat i Jönköpings län.

– Det är oerhört hedrande. Jag har fått ett mycket stort förtroende från väljarna, säger Emma Hult från Jönköping till Smålandsnytt.

När personrösterna nu räknats samman står det klart att hon fick så många kryss att hon besegrade Kew Nordqvist från Tranås. Hon tar därmed plats i riksdagen medan Kew Nordqvist lämnar.

Hult var bara fjärde namn på Miljöpartiets riksdagslista i Jönköpings län men lyckades via personkryss ta sig förbi de tre som stod över.

– Jag blev överraskad. Att någon som står som fyra på en riksdagslista i slutändan hamnar först än nog ganska ovanligt, säger Emma Hult.

Skola och bostäder

– Skolfrågor, bostads- och byggpolitik samt infrastrukturfrågor är några av de ämnen som engagerar mig, säger Emma Hult

Så här skriver Johannes Ljung, ordförande för Miljöparitet i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

”Miljöpartiet de gröna i Jönköpings län gratulerar vår nya riksdagsledamot Emma Hult till en synnerligen välförtjänt riksdagsplats... Vi är övertygade om att Emmas bakgrund som byggnadsingenjör samt erfarenhet inom rikspolitiken som riksspråkrör för Gröna Studenter borgar för en framgångsrik mandatperiod till gagn både för Jönköpings län såsom Miljöpartiet.”

Ett mandat i Jönköpings län

Kew Nordqvist har suttit i riksdagen för Miljöpartiet den gångna mandatperioden och eftersom partiet även fortsatt kommer att ha ett mandat blir det nu byte rakt av mellan honom och Emma Hult.

Så här skriver Johannes Ljung i sitt pressmeddelande.

”Vi vill samtidigt tacka avgående riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna i Jönköpings län Kew Nordqvist för en mycket god insats den nu avslutade mandatperioden. Kew kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.