Abdi Jama uppger att han överfölls av polisen helt oprovocerat. Foto: SVT

”Polisen slog av min handled”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt två anställda på en matvarubutik i Växjö angreps de av en polisman trots att de bara av misstag råkade hamna mitt i ett polisingripande.

Det var en vanlig fredag eftermiddag och personalen på livsmedelsbutiken i Araby i Växjö satt i fikarummet under en rast. Plötsligt rusade en främmande man in i köket.

Strax efter stormade ytterligare en för sällskapet okänd man in, och innan de förstod vem han var började mannen spraya en av de anställda med pepparspray och utdela slag med en batong.

Polisattacken i Araby

Bröt armen

Abdi Jama, som praktiserar i butiken, träffades så illa att ett ben i handleden slogs av.

Vad ingen i butiken visste var var att mannen med batong var en civilklädd polisman som jagade en misstänkt person som tillfälligt tagit sin tillflykt in i butiken.

– Jag har mycket ont i min arm, säger Abdi Jama medan han försiktigt håller i sin gipsade arm utanför butiken där händelsen som skakade om honom rejält inträffade för några dagar sedan.

Jagade misstänkt

Det hela började med att polisen i fredags stoppade en bil som de misstänkte innehöll personer som befann sig illegalt i Sverige. En av männen i bilen lyckades slå sig loss och flydde in i matbutiken på torget, och där inne verkar något ha gått snett.

Polisen har inlett en internundersökning kring vad som hänt och vill därför inte uttala sig om händelsen i fredags, men Rolf Granér, som är lektor i polisvetenskap på Linnéuniversitetet är upprörd över den historia som Abdi Jama och de andra från butiken i Arenby berättar.

– Det ska inte förekomma att ett vittne, eller civil, får bruten arm eller får pepparspray sprutade på sig. Det får inte förekomma, då är det dåligt polisarbete, säger han.

Polisen har försökt lugna de boende

Under året har polisens projekt Reva uppmärksammats i media. Reva handlar om att polisen, på regeringens uppmaning, ska se till att fler personer som uppehåller sig utan tillstånd i Sverige ska lämna landet. Kritikerna menar att projektet har lett till att polisen behandlar människor med utländsk bakgrund annorlunda, och polisens kommunikationschef i Växjö, Robert Loeffel, menar att de därför försöker motverka den uppfattningen.

– Det är tråkigt att man har en sådan bild. I sådana här fall har vi alltid en dialog. Vi har etablerade kanaler uppe i det här bostadsområdet, så vi pratar med dem om vad som har hänt och ger en tydlig bild av hur det kan ha varit. Detta för att det inte ska skapas en massa felaktiga rykten.

Ingen förklaring

Ingen av dem som blev vittnen till händelsen som Smålandsnytt pratat med förstår polisens agerande, och också Ralf Granér är förbryllad.

– Jag kan inte se något annat skäl till att man ger sig på dem som sitter i köket än att polisen utgick från att de var gärningsmän, annars är det ju förfärligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Araby

Mer i ämnet