Politiker körde bil med 2,15 promille i blodet

Uppdaterad
Publicerad

En politiker i Mörbylånga kommun på Öland har åtalats för grovt rattfylleri efter att ha haft 2,15 promille i blodet vid en poliskontroll. Personen stoppades av polis i centrala Färjestaden i november 2013.

Den åtalade politikern berättar för Smålandsnytt att hen satt hemma och drack och fick plötsligt för sig att åka och handla. Något som politikern ångrar djupt.

– Det har aldrig inträffat tidigare, och det var då. Jag ångrar mitt beslut, men jag var knappt vid medvetande när jag tog det. Jag är mycket väl medveten om att det här kan ha skadat mitt förtroende, men det hände i november och nu har jag inte rört någon alkohol, säger politikern till Smålandsnytt. 

Time-out

Kommunfullmäktiges ordförande i Mörbylånga Göran Backrot (C), säger att politikern bör ta och fundera över sin framtid som politiker.

– Jag, personligen anser att personen har missbrukat sitt förtroende som politiker och därför kanske bör fundera på att ta en så kallad time-out ett tag, tills det ordnat upp sig. Men det är inte jag som ska avgöra det, utan politikerns parti. Jag hoppas personen får det stöd som den behöver, säger Göran Backrot.

”Skadar partiet”

Men om det blir en time-out eller inte för politikern är upp till gruppledaren i kommunen och företrädarna i regionstyrelsen att avgöra.

– En sådan här händelse skadar alltid partiet och framför allt förtroendet för den politiker det gäller, men vi kan aldrig ta i från en folkvald politiker dess rätt att utföra sina uppdrag, däremot kan vi rekommendera en eventuell time-out. Hur det blir i det här fallet vill jag inte uttala mig om, utan vi måste först prata med personen och sen får vi se vad som händer i processen, säger en av företrädarna i partiets regionstyrelse.

Men är det lämpligt att sitta kvar om personen döms för grovt rattfylleri?

– Jag kan fördöma brottet men inte personen. En sådan här sak är aldrig helt svart eller vit och om det är lämpligt eller ej, det återstår att se, säger företrädaren för regionstyrelsen till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.