Foto: arkivbild

Politikerna kräver skärpta rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Växjös ledande politiker vill nu att alla som ska arbeta i förskola och skola ska krävas på ett frivilligt belastningsregisterutdrag på alla brott.

I ett pressmeddelande skriver politikerna från den blågröna femklövern i Växjö kommun, (moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och miljöpartiet), att de ser allvarligt på det som inträffat på en förskola i Växjö, där en vikarie nu misstänkt för att ha utnyttjat ett förskolebarn för sexuell posering.

Politikerna vill nu därför att kommunen ska börja kräva ett utdrag ur belastningsregistret gällande alla brott. I dag är kommunen bara skyldig att begära ett så kallat skolutdrag av den som söker jobb inom skola och barnomsorg, och i ett sådant syns bara grova brott och sexualbrott.

Misstänks för sexbilder på dagis

Många andra kommuner och arbetsgivare kräver redan i dag ett sådant intyg, men Växjö har hittills nöjt sig med skolutdraget.

Bättre rekryteringsprocess

– Jag välkomnar det här om det gör att vi kan bli bättre i rekryteringsprocessen, säger förvaltningschef Camilla Holmqvist till SVT Smålandsnytt.

Enligt henne kände kommunen inte alls till att den 27-årige mannen hade ett brottsligt förflutet eftersom de misshandlar han tidigare gjort sig skyldig till inte syntes i skolutdraget.

– Nej, det kunde vi ju inte veta eftersom det inte syntes i det registerutdrag som vi hade. Men redan innan politikerna kom med sitt krav hade jag tillsatt en intern utredning som ska visa på om den process som vi har i dag gällande anställningar är tillräcklig eller om den behöver förbättras, säger Camilla Holmqvist.

Regeringen utreder

Men Växjöpolitikernas krav är inte helt okontroversiellt. Sedan tidigare finns det en utredning som just nu ligger hos regeringen. I den föreslås begränsningar i arbetsgivares rätt att göra utdrag ur det allmänna registerutdraget från polisen. Något som i dag inte är reglerat mer än inom skolan, barnomsorgen och psykiatrin.

Men fram tills den lagändringen träder i kraft ger politikerna nu alltså förvaltningschefen uppdraget att ”Utreda lagrummets möjligheter och begränsningar angående kontroll av brottsregistret vid anställning vid Utbildningsförvaltningen och att säkerställa att Växjö kommun utnyttjar det lagrum som finns till fullo.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för sexbilder på dagis

Mer i ämnet