Präst: Vissa homosexuella kan botas

Uppdaterad
Publicerad

En katolsk församling i Småland lär under sin konfirmation ut att homosexuella och personer som lider av exempelvis impotens inte bör få gifta sig.

En form av homosexualitet är obotlig. En annan handlar om ”psykologisk oordning” i människan och kan botas.

Det är vad de unga får veta i konfirmandundervisningen i S:t Mikaels katolska församling som samlar 2.000 medlemmar, rapporterar smp.se.

”Bör inte ta på sig familjelivets ansvar”

Och de som är homosexuella, eller personer som lider av impotens eller andra hälsoproblem, bör inte ta på sig familjelivets ansvar.

– De kan inte gifta sig enligt kyrkans syn. Alltså är de inte lämpade, säger församlingens kyrkoherde Ingvar Fogelqvist i Växjö.

Och från Växjö Pride är reaktionerna på prästens uttalanden starka.

– Jag blir ledsen och arg över att det här lärs ut till ungdomar. Men samtidigt så blir jag stärkt i att det arbete som vi gör är viktigt och att Pride behövs, säger Andreas Dahl, projektledare på Växjö Pride till SVT Smålandsnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.