Premiär för opera i Småland

Publicerad

Nu förbereds det sista inför premiären i Järnbruksmuseet på Huseby bruk utanför Växjö. Det är Smålandsoperan som ska framföra sin första uppsättning – Mozarts Trollflöjten.

– Det här är ju ett stolleprov. Det är ju en galen idé att sätta upp och bygga en opera i Småland. Men vi tänkte att det finns ingen opera här och det finns väldigt många duktiga människor här, säger Björn Elmgren som är operachef och en av operasångarna i Trollflöjten.

Innanför dörrarna på Järnbruksmuseet har de byggt sin scen, som går från vägg till vägg. I scenen finns ett stort hål. Det är här som orkestern sitter. På scenen står ett femtontal operasångare. De ska snart öva igenom öppningsakten.

Smålänningar på scenen

På lördag är premiären och nu övar de in i det sista. Det är mestadels smålänningar som står på scenen, vilket var tanken från början.

– Det finns väldigt många duktiga människor i Småland så vi tänkte att det borde gå att göra bra, kvalitativ opera med de människor som finns här, säger Björn Elmgren.

Att få jobba på hemmaplan är något som verkar uppskattas av ensemblen.

– Det känns jätteroligt, det är väldigt längesedan jag jobbade på hemmaplan, så nu njuter jag varje sekund, säger Maria Ingemarsson Berg, kapellmästare.

Planerar ny opera

Den 26 juli har alltså Smålandsoperans version av Trollflöjten premiär på Huseby bruk och den kommer att spelas fram tills den 10 augusti. Men redan nu planeras det för nya projekt.

– Vi har redan en opera på gång till nästa sommar, så vi fortsätter jobba på, säger Björn Elmgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.