Malin Greding Hallgren gillar inte företagsloggan Foto: Kristin Renulf

Kritik mot företagslogga: ”gränsar till rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har reagerat på företaget Betonghåltagarnas banderoll som sitter på en vägg vid ED-gymnasiet i Jönköping. Rasism säger kritikerna. Löjligt tycker andra.

En stor banderoll pryder just nu en vägg på en fastighet där företaget håller på med arbeten. Och den har fått bland andra Malin Skreding Hallgren från Jönköping att reagera. På hennes Facebooksida debatteras livligt huruvida logotypen handlar om rasism eller inte.

– Jag har mått dåligt i flera år av att möta de här bilarna med den fruktansvärda nidbilden. Jag tycker att att det gränsar till rasism, säger hon.

Och flera andra personer är kritiska och anser att bolaget gör fel.

Hamnar i Kina

Själv förklarar Patrik Malmqvist, som äger företaget, tanken bakom logotypen så här:

– Vi startade bolaget för 20 år sedan och tog då hjälp av en reklambyrå för att ta fram en logotype. Och tanken bakom den glada kinesen var att gräver du ett hål rakt genom jordklotet hamnar du i Kina. Och att det poppar upp en kines i ena änden borgar för kvalitet. Att vårt arbete håller så långt, förklarar Patrik Malmqvist.

Han anser att debatten om rasism i olika sammanhang ibland går över styr.

– Det finns ingen tanke alls på rasism eller förminskning av människor i detta. Tvärtom älskar kineserna här i stan vår logga. De har alla t-shirts från oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.