Foto: Johannes Tolf/SVT

Rättegång bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de två 17-åringar som misstänks för mordet och mordförsöket i Norrahammar i oktober kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Det var ett stort säkerhetspådrag med både poliser och vakter när rättegången inleddes på torsdags förmiddagen. Intresset för rättegången är stor, men rätten har beslutat att efter åklagarnas yrkanden ska den hållas bakom stängda dörrar på grund av de misstänktas låga ålder. Det är bara de misstänktas föräldrar och syskon som får vistas i rättssalen.

Sköts i höstas

Det var natten mot den 28 oktober som en 17-årig pojke sköts till döds och en 16-årig pojke skottskadades svårt i bostadsområdet Tallhöjden i Norrahammar, Jönköping. En av de två misstänkta gärningsmännen har varit frihetsberövad sedan mordnatten i oktober. Den andre frigavs efter en månad, men häktades i början av februari efter att misstankarna mot honom stärkts igen.

Dödsskjutning i Norrahammar

Bekanta sedan tidigare

De fyra inblandade ska ha känt varandra sedan tidigare, vilket polisen kan styrka genom bland annat telefonsamtal och biobiljetter. Enligt polisen har gärningsmännen och offren tillsammans varit inne i Jönköping under mordkvällen, därefter delat på sig för att sen mötas igen i Norrahammar, där en konfrontation uppstod.

De båda misstänkta nekar till brottet, men medger att de varit på platsen.  Den ena 17-åringen som misstänks för mordet och mordförsöket erkänner att han beväpnats sig med kniv. Han hävdar dock han tagit pistolen från den skott- och knivskadade pojken.

Hävdar nödvärn

Enligt 17-åringen ska han som nu blev offer och som överlevde ha tagit fram en pistol, varefter 17-åringen huggit honom med en kniv och tagit pistolen. 17-åringen säger att han avlossat tre skott, men hävdar nödvärn.

Den andra 17-åringen hävdade under inledningen av rättegången att han inte gjort något, och att han blev chockad över det som inträffade i Norrahammar. Han medger att han var på platsen, men förnekar att han ska ha haft något att göra med mordet och mordförsöket.

Under eftermiddagen kommer pojken som skott- och knivskadades att förhöras i tingsrätten, men han kommer inte att närvara fysiskt utan vara med via videolänk från Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Norrahammar

Mer i ämnet