Daniel Wannerö, tf kriminalvårdschef Foto: Kristin Renulf

Rättscentrum förstör utsikt för häktade – JO utreder

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på häktet i Jönköping har, efter att rättscentrum byggdes, begränsade möjligheter att se ut genom fönster och rastgårdar. Persienner är låsta och glas frostade i rastgårdarna. Nu utreder Justitieombudsmannen (JO) ärendet.

Daniel Wannerö, tillförordnad kriminalvårdschef, säger att det är bekymmersamt när häkten blir omgärdade av nya byggnader som för med sig att insynen ökar. Det i sin tur gör att persiennerna måste ställas så att de häktade knappast ser ut.  I detta fall är det alltså rättscentrum i Jönköping som ställer till problem.

Men JO konstaterade vid sin rutininspektion att intagna har begränsade möjligheter att se ut och att detta måste utredas.

Måste skyddads

Som skäl till att utsikten begränsas anger kriminalvården att de häktade måste skyddas och att de inte ska kunna komma i kontakt med personer som befinner sig utanför häktet.

– Det är helt enkelt ett skydd för de som sitter häktade, säger Wennerö. Så antingen får man frosta glaset på rättscentrum eller på häktet.

”Intryck viktigt”

Men häktespastorn Greger Svensson är kritisk och han säger att häktade har reagerat.

  – Det är viktigt för interner att kunna se ut och få intryck utifrån under häktestiden som annars innebär isolering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.